Skip to main content

railway group d 2018 biology question


1.   The animal husbandry deals with the care, breeding and management of
(a)          Domesticated animals
(b)         Fishes
(c)           Honey bee and silk worms
(d)         All of these
Ans- d
2.   Murrah, Mehsana, Jaffarbadi are breeds of
(a)          Buffalo
(b)         Cow
(c)           Cattle
(d)         Horse
Ans- a
3.  The most common species for bee-keeping in India is
(a)          Apis florae
(b)         Apis mellifera
(c)           Apis dorsata
(d)         Apis Indica
Ans- d
4.  Blue revolution is related to the following field
(a)          Diaries products
(b)         Fisheries
(c)           Egg production
(d)         Agriculture
Ans- b
5.  Three crops that contribute maximum to global food grain production are
(a)          Wheat, rice and maize
(b)         Wheat, rice and barley
(c)           Wheat, maize and sorghum
(d)         Rice, maize and sorghum
Ans- a
6.  Jaya and Ratna developed for green revolution in India are the varieties of
(a)          Maize
(b)         Rice
(c)           Wheat
(d)         Bajra
Ans- b
7.  Yeast Saccaromyces cervisiae is used in the industrial production of
(a)          Butanol
(b)         Citric acid
(c)           Tetracycline
(d)         Ethanol
Ans- d       
8.  Most of eubacterial antibiotics are obtained from
(a)          Rhizobium
(b)         Bacillus
(c)           Streptomyces
(d)         Cephalosporium
Ans- b         
9.  Which gas is responsible for the puffed-up appearance dough ?
(a)          CO2
(b)         O2
(c)           SO2
(d)         NO2
Ans- a
10.                   Streptokinase which is used as ‘clot buster’ obtained from
(a)          Streptococcus
(b)         Staphylococcus
(c)           Lactobacillus
(d)         Saccharomyces
Ans- a     
11.                   Ganga and Yamuna action plan initiated by
(a)          Ministry of environment and forest
(b)         Ministry of agriculture
(c)           Ministry of wild-life conservation
(d)         None of these
Ans- a
12.                   BOD refers to
(a)          Bacteria Oxygen Demand
(b)         Biochemical Oxygen Demand
(c)           Biochemical Operation Demand
(d)         Biological Organism Demand
Ans-b
13.                   The technology of biogas production was developed in India mainly due to the efforts of
(a)          Indian Agricultural/ Research Institute (IARI) and Khadi and Village Industries Commission (KVIC)
(b)          National Botanical Research Institute (NBRI)
(c)           Indian Council of Medical Research (ICMR)
(d)         Indian Council of Agricultural Research (ICAR)
Ans- a
14.                   Cheese and Yogurt are products obtained by
(a)          Distillation
(b)         Pasteurization
(c)           Fermentation
(d)         Dehydration
Ans- c
15.                   Two microbes found to very useful in genetic engineering are
(a)          Vibrio cholerae and a tailed bacteriophage
(b)         Diplococcus sp. And Pseudmonas sp.
(c)           Crown gall bacterium and Caenorhabditis elegans
(d)         Escherichia coli and Agrobacterium tumefaciens
Ans- d
16.                   Domestication of honey bees is called
(a)          Sericulture
(b)         Apiculture
(c)           Tissue culture
(d)         Pisciculture
Ans- b
17.                   Silk worm is a
(a)          Fly
(b)         Worm
(c)           Moth
(d)         Beetle
Ans- c
18.                   Which one of the following statement is true?
(a)          The greater the BOD of waste water, more is its polluting potential.
(b)         The greater the BOD of waste water, less is its polluting potential.
(c)           The lesser the BOD of waste water, more is its polluting potential.
(d)         The lesser the BOD of waste water, less is its polluting potential.
Ans- a
19.                   The example of non-renewable source of energy is
(a)          Alcohol fuel
(b)         Petroleum
(c)           Biogas
(d)         Fuel wood
Ans- b
20.                   The term antibiotic was coined by
(a)          Alexander Fleming
(b)         S. Waksman
(c)           Louis Pasteur
(d)         Edward Jenner
Ans- b
21.                   Important objective of biotechnology in agriculture section is
(a)          To produce pest resistant varieties of plant
(b)           To increase the nitrogen content
(c)           The decrease the seed number
(d)         To increase the plant weight
Ans- a
22.                   Which of the following is the fair of biofertilizers?
(a)          Azolla and blue green algae
(b)          Nostac and legume
(c)           Rhizobium and grasses
(d)         Salmonella and E. coli
Ans- a
23.                   First cloned animal
(a)          Dolly sheep
(b)         Polly sheep
(c)           Molly sheep
(d)         Dog
Ans- a
24.                   Which one of the following is not an antibiotic ?
(a)          Streptomycin
(b)         Citric acid
(c)           Griseofulvin
(d)         Cephalosporin
Ans- b
25.                   Jatropha is a
(a)          Biodiesel drop
(b)         Biopetro crop
(c)           Fibre crop
(d)         Food crop
Ans- a
26.                   IPM is
(a)          International Pest Management Programme.
(b)         International Pesticide Management Programme.
(c)           Integrated Pest Management Programme.
(d)         Internal Pest Management Programme.
Ans- c
27.                   What are the advantage of gobar gas over conventional utilization?
(a)          More efficient source of energy
(b)         Used as good fertilizer
(c)           Reduces the chances of spreading of pathogens
(d)         All of the above
Ans- d
28.                   Organic farming is the technique of raising crops through use of
(a)          Manures
(b)         Resistant varieties
(c)           Biofertilisers
(d)         All of these
Ans- d
29.                   Chemically, the silk is
(a)          Cellulose
(b)         Resin
(c)           Protein
(d)         Lipid
Ans- c
30.                   Biogas consists of
(a)          Carbon monoxide, methane and hydrogen
(b)         Carbon dioxide, methane and hydrogen
(c)           Carbon monoxide, ethane and hydrogen
(d)         Carbon dioxide, ethane and hydrogen
Ans- b

Watch the detailed explanation video
 







Comments

Popular posts from this blog

Top Current Affairs Questions 2024–2025 for RRB NTPC | Bilingual (Hindi + English) GK Quiz

  Current Affairs 2024–2025 – RRB NTPC ✍️ Bilingual (English + Hindi) Questions Q1. Who launched the ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ in May 2025? เค•िเคธเคจे เคฎเคˆ 2025 เคฎें ‘เคตिเค•เคธिเคค เค•ृเคทि เคธंเค•เคฒ्เคช เค…เคญिเคฏाเคจ’ เคถुเคฐू เค•िเคฏा? A. Narendra Modi B. Shivraj Singh Chouhan ✅ C. Piyush Goyal D. Amit Shah Answer/เค‰เคค्เคคเคฐ: ✅ B. Shivraj Singh Chouhan Q2. Where was the 'Viksit Krishi Sankalp Abhiyan' launched? ‘เคตिเค•เคธिเคค เค•ृเคทि เคธंเค•เคฒ्เคช เค…เคญिเคฏाเคจ’ เค•เคนां เคธे เคถुเคฐू เค•िเคฏा เค—เคฏा? A. Varanasi B. Sakhigopal, Odisha ✅ C. Patna D. Bhopal Answer/เค‰เคค्เคคเคฐ: ✅ B. Sakhigopal, Odisha Q3. Jyothi Yarraji won gold in which event at Asian Athletics Championships 2025? เคœ्เคฏोเคคि เคฏाเคฐाเคœी เคจे เคเคถिเคฏเคจ เคเคฅเคฒेเคŸिเค•्เคธ เคšैंเคชिเคฏเคจเคถिเคช 2025 เคฎें เค•िเคธ เคธ्เคชเคฐ्เคงा เคฎें เคธ्เคตเคฐ्เคฃ เคชเคฆเค• เคœीเคคा? A. Long Jump B. 100-meter hurdles ✅ C. 400-meter race D. High Jump Answer/เค‰เคค्เคคเคฐ: ✅ B. 100-meter hurdles Q4. Avinash Sable won gold in which event at the 2025 Asian Athletics Championships? เค…เคตिเคจाเคถ เคธाเคฌเคฒे เคจे 2025 เคเคถिเคฏเคจ เคเคฅเคฒेเคŸिเค•्เคธ เคšैंเคชिเคฏเคจเคถिเคช เคฎें เค•िเคธ เคธ्เคชเคฐ्เคงा เคฎें เคธ्เคตเคฐ्เคฃ เคชเคฆเค• ...

SSC GD HCF AND LCM PAST YEAR QUESTIONS WITH VIDEO SOLUTION | SSC GD 2026 PREPARATION

  Q1. English: 5 bells start ringing together at 9 AM. They ring at intervals of 12 sec, 18 sec, 24 sec, 36 sec and 45 sec. At what time will they ring together again? Hindi: 5 เค˜ंเคŸिเคฏाँ เคธुเคฌเคน 9 เคฌเคœे เคเค• เคธाเคฅ เคฌเคœเคจा เคถुเคฐू เค•เคฐเคคी เคนैं। เคตे เค•्เคฐเคฎเคถः 12, 18, 24, 36 เค”เคฐ 45 เคธेเค•ंเคก เค•े เค…ंเคคเคฐाเคฒ เคชเคฐ เคฌเคœเคคी เคนैं। เคตे เคฆोเคฌाเคฐा เคเค• เคธाเคฅ เค•เคฌ เคฌเคœेंเค—ी? Options: (a) 9:05 AM (b) 9:10 AM (c) 9:08 AM (d) 9:06 AM   Q2. English: The LCM of two numbers is 15 times their HCF. The sum of the LCM and HCF is 112. If one number is 49, find the other number. Hindi: เคฆो เคธंเค–्เคฏाเค“ं เค•ा LCM เค‰เคจเค•े HCF เค•ा 15 เค—ुเคจा เคนै। LCM เค”เคฐ HCF เค•ा เคฏोเค— 112 เคนै। เคฏเคฆि เคเค• เคธंเค–्เคฏा 49 เคนै, เคคो เคฆूเคธเคฐी เคธंเค–्เคฏा เคœ्เคžाเคค เค•ीเคœिเค। Options: (a) 21 (b) 24 (c) 18 (d) 15   Q3. English: In a circular race of 400 m, A and B start together at speeds of 10 m/s and 16 m/s. After how much time will they meet for the first time at the starting point while running in the same direction? Hindi: 400 เคฎीเคŸเคฐ เค•ी เคตृเคค्เคคाเค•ाเคฐ เคฆौเคก़ เคฎें A เค”เคฐ B เคเค• เคนी เคฌिंเคฆु เคธे 10 m/s เค”เคฐ 16 m/s ...

Railway Group D Ncert based one liner Question answers bilingual from

Chapter 1 ⚡ “Matter in Our Surroundings”     ๐Ÿ”น Nature of Matter 1️⃣ Q: What is matter? A: Anything that occupies space and has mass. เคช्เคฐ: เคชเคฆाเคฐ्เคฅ เค•्เคฏा เคนै? เค‰: เคตเคน เคœो เคธ्เคฅाเคจ เค˜ेเคฐเคคा เคนै เค”เคฐ เคœिเคธเค•ा เคฆ्เคฐเคต्เคฏเคฎाเคจ เคนोเคคा เคนै। 2️⃣ Q: What is matter made up of? A: Matter is made up of tiny particles. เคช्เคฐ: เคชเคฆाเคฐ्เคฅ เค•िเคธเคธे เคฌเคจा เคนोเคคा เคนै? เค‰: เคชเคฆाเคฐ्เคฅ เคธूเค•्เคท्เคฎ เค•เคฃों เคธे เคฌเคจा เคนोเคคा เคนै। 3️⃣ Q: What are the three physical states of matter? A: Solid, liquid, and gas. เคช्เคฐ: เคชเคฆाเคฐ्เคฅ เค•ी เคคीเคจ เค…เคตเคธ्เคฅाเคँ เค•ौเคจ-เคธी เคนैं? เค‰: เค ोเคธ, เคฆ्เคฐเคต เค”เคฐ เค—ैเคธ। 4️⃣ Q: What shows that particles of matter have space between them? A: When salt or sugar dissolves in water without increasing its level. เคช्เคฐ: เคชเคฆाเคฐ्เคฅ เค•े เค•เคฃों เค•े เคฌीเคš เคธ्เคฅाเคจ เคนोเคจे เค•ा เคช्เคฐเคฎाเคฃ เค•्เคฏा เคนै? เค‰: เคœเคฌ เคจเคฎเค• เคฏा เคšीเคจी เคชाเคจी เคฎें เค˜ुเคฒ เคœाเคคी เคนै เค”เคฐ เคธ्เคคเคฐ เคจเคนीं เคฌเคข़เคคा। 5️⃣ Q: What proves that matter is made of particles? A: A few crystals of potassium permanganate can colour a large volume of water. เคช्เคฐ: เคชเคฆाเคฐ्เคฅ เค•े เค•เคฃों เคธे เคฌเคจे เคนोเคจे เค•ा เคช्เคฐเคฎाเคฃ เค•्เคฏा เคนै? เค‰: เค•ुเค› เค•्เคฐिเคธ्เคŸเคฒ...